onsdag 23. april 2014

Med utsikt til grønnsværet på innsiden.


Det er travle dager både på jobb og i hage. Solen øser fortsatt lys og varme over byen. Friskmeldt og lykkelig er jeg både for helse, våren og livet forøvrig. Fra stue- og kjøkkenvindu titter jeg ned på drivhuset..vet jeg må ha vannerunden der før jeg drar på jobb...

Joda..det er plass til meg der inne enda..såvidt!

Taklukene på sørsiden har åpnet seg kraftig, skjelver litt i vinden som synes å tilta. 15gr. idag, sol bak lett slørete skyer. Jeg forter meg å oppdatere litt..vet ikke når jeg får tid neste gang, blir en travel uke.




Det vokser så det knaker i den drivende varmen her inne..det dufter himmelsk og deilig med benk,stol og bord innerst inne til å slappe av og nyte det hele.







Det blir nok trangere en stund inni drivhuset , men herding av planter er startet, så det skal jeg leve med.
Ute i hagen klargjøres rabattene for stor-innrykk..æ..stor-nedrykk kan jeg vel heller si.
Det uvante hagearbeidet gav ryggen en trøkk, må huske å ikke overdrive! Det er ikke lett når jeg blir så ivrig etter å få alt på stell fortest mulig!

Kveldene med fuglesang er best, spesielt svarttrosten synger vidunderlig akkurat nå. En og annen humle er stadig på farten. En ny sommerfugl-lavendel pryder hagebordet og fargerike tulipaner fyller hagevasene. De tunge. De som tåler bråe vindkast. (Takk Fretex)
En og annen sommerfugl-larve dukker opp under ugresslukinga, de dyttes forsiktig til et trygt sted. Ellers har en og annen overvintret sommerfugl flagret gjennom hagen allerede.







Det blir blomkarser i lange baner i år! Noen år siden sist. Alle de 7 år gml. frøene spirte! Jeg var overveldet.. måtte ta et aldri så lite valg: Kaste? Prikle? Det ble det siste. Jeg må være gal. ;-)



Det skal bli både bunndekkende, ala Monet's hage, og klatrende på netting-espalier. Og gaver til andre.
Bildene viser bare litt av den totale mengde.



Det gjelder å ha system i rotet! Det sa alltid min far. Det har jeg her inne. Litt rotete uttrykk må tåles i denne perioden. Nyttige matvekster er det lite av i år. Kanskje til neste år? Frukt, bær og grønnsaker er jeg foreløbig ikke så opptatt av. Jeg er mest sulten på mye form og farge.



Alle bildene er noen dager gml., denne onsdag 23. april er det god gang på veksten, med det varme været vi har nå. Sånn. Da fikk jeg jammen ut en fersk oppdatering av 'ståa' nå i siste halvdel av april.




tirsdag 22. april 2014

Mot gyldne tider i hagen.


Vår hjemmepåske er over. Fantastiske, solfyllte og varme dager kom etter rotbløyta med mye regn. Endelig fikk selve hagen sitt stell, ikke bare arbeidet i drivhuset, som nå er fyllt til randen av planter.
Påsken for Jan og meg bød på nydelige turer i det området vi bor, og vår påskegjest Gibson svinset og svanset med så klart..gladere hund har jeg aldri sett!

Gult er kult..noen av oss synes det, joda..jeg synes virkelig det gule har noe for seg..avogtil..i passe mengder! Dette innlegget er viet til den gule fargen. Rettogslett..fordi jeg elsker den akkurat nå.
Hva er det egenlig med den fargen, tenker jeg. Den er så oppkvikkende, energisk og mild på samme tid. Påskete. Solens farge.



Arboretet og Melshei er et stort, utrolig vakkert og spennende turområde for oss som bor på disse kanter. Naturen våkner til liv der, og disse tre første bildene er fra Arboretet. Denne uvanlige vannplanten var nå i full blomst. Tror det må være en type myrkongle.
Jeg har aldri sett den noe annet sted enn her.

Gult skriker etter oppmerksomhet..kan virke avskrekkende..varsler om fare: Hei! Hold deg unna! Jeg er giftig! Gult kan være 'fult'..Men gult kan være såå mildt og vennlig! Falskhetens farge?
Uansett..jeg skal slippe den til i hagen i sommer og jeg gleder meg. Den gjør meg glad.



Selv om vi rydder bort påskekyllingene og pynte-eggene, fortsetter våren sitt gule seiers-tog. En mengde gule blomster dominerer nå. Løvetannen noe voldsomt og hestehoven litt mer diskre'..
som under her:


Noen små fine tuer av hestehov får mer oppmerksomhet fra blikk og kamera, enn en diger mark med løvetann..hm.


Rødbrune nyanser fra eikeløv..vakkert mot det gule. Roer ned og skaper ballanse. Kunne vert et høstbilde? Vel, slik kan april se ut når nytt liv av det døde gror. Slik kan det gule også være symbol på nytt liv.

Når jeg besøker min kjære søster rundt påsketider, er hun ikke sein med å fylle vasene med gult fra hagen sin. Hun kombinerer gjerne med klare, litt dype blåfarger samt små og store kurver. Veldig fint og koselig.
På et hagebord har påskeliljer en lang, flott levetid som snittblomst.



Fra bildesamlingen min er det svært få gule blomsterbilder. Det kan fort bli for mye, som sagt. Her er de. De som ikke er blitt slettet. Små gule oppkvikkere.


Fra Chelsea Flowershow. Litt underlig satt sammen etter min smak, form-messig. Tror nok jeg fallt litt for de klare blå vanda-orkideene..



Denne sommeren, har jeg som tidligere nevnt, bestemt meg for å slippe løs de gyldne fargene i hagen. Denne vakre akeleien er fra en engelsk hage og inspirerer til bruk av gult i kombinasjon med hvitt. Alt som kan roe ned, skape ballanse og harmoni i helheten blir min spennende utfordring framover.



Utover høsten ser jeg for meg mine selvsådde : solsikker, høye og lave, ringblomster, gullball, blomkarse samt nattlys som på disse bilder fra hagen i fjor.

Mange insekter ønskes velkommen
i vår hage.


Hagens østlige hjørne, bak drivhuset.

Nattlys har vakre knopper.




Påsken fikk en flott avslutning med et besøk til en hytte nær sjø i går. Et yrende fugleliv, et helt utrolig sommerlig vær med 18gr. i skyggen. Grilling på terassen med utsikt mot denne gule åkeren.
Jeg syns det er en perfekt avslutning , også på mitt gule blogg-innlegg. Under den tindrene lyseblå himmel vokste  og blomstret raps. Sand og jordfarger dempet det intense farge-inntrykket. Helheten ble malerisk. Jeg kom til å minnes solsikke-åkrene i Frankrike..hvilket mektig syn var ikke det..
DET var myye gult på en gang!

Om du liker gult eller ei, takk for at du 'såg til meg'!
Ønsker deg solfyllte fine dager framover.

                                                                                             Hilsen Eli.

onsdag 9. april 2014

Hagen akkurat nå.




Hagen har fått sine påskebuketter. De består av påskeliljer, to helt ulike sorter, medbrakt fra Usken der min mann var på vedhogst. Gitt som gave fra en søt og snill hytte-eiger vi kjenner der. Dvs..min mann spurte pent om å få ta med hjem litegrann..han er godt oppdratt, mannen min. ;-)
Påskeliljer har ikke så lang holdbarhetstid i vase, men ute står de riktig så lenge!





Så måtte jeg bare ha med disse tre bildene av blåstjerne (som for meg er ukjent..) og de morsomme blandingene av krokus..bilder fra en tur i nærmiljøet.

Resten er fra egen hage akkurat slik den ser ut nå i første halvdel av april. Flere dager er brukt fra morgen til kveld for å få den litt i stand, og de flotte,varme soldagene vi hadde, ble nyttet godt ute. Nå har vi jo hatt et værskifte, til mildere og med regn.




Tulipaner, perleblomster og litt annet er 'juks' fra butikken..måtte jo bare ha litt fargeklatter oppå den svarte molda.



I sørveggen, derimot, skjer det store ting. Alpeklematisen står bristeferdig med sine rød-fiolette kåper, klar for å oppvise sin alvedans i lyseblå kjoler..kanskje allerede i dag? Jeg har allerede klippet toppene så den ikke skal danse seg langt oppå taket, det gjelder å temme denne ville vårdansen!
Se nøyere på bildet..til venstre. Der står kavaleren. Tidlig på'an i år, må jeg få lov å si. Men han gjør som han vil..presidenten. For det er det han heter. Den store blå. Byr han opp til dans?



Nede på bakken rødmer peon-bladene kraftig. Her har solen stått og varmet mye noen dager og veksten er utrolig å følge med på..alt skjer så fort. Regndråpene smører godt, både det som er under og over bakken.



Gullhumla er i gassen, som alltid. Har det såå travelt! Jeg har knepet alle toppene av for å få den til å buske seg mer.



Hvilken lykke på jord! Eller opp av jord! Løytnantshjerte er tilbake i hagen etter mange års fravær! Planten ble kjøpt i fjor og er plantet på samme sted som det stod et eksemplar da vi kjøpte huset.
Denne nyter jeg synet av..virkelig.



Bergenia står bak lekehytta, litt usynlig sånn til hverdags. Deilig å gjøre litt stas på den ved å fange den inn akkurat nå,  med sine 'klar-ferdig-GÅ'-blomster.



Blå/lilla/rosa akeleier har poppet opp i hagen så lenge vi har bodd her, den mest trofaste venn blant våre blomster. Forrige eigere plantet den, og den har aldri villet forlate oss. Her er en av de mer kraftige og så langt har den kommet nå.



Heisann! Ja her dukker vår venn Gibson opp! Han dukker iallefall opp i mine tanker, for vi er så heldige å få ham på besøk hele påsken! Da skal han ta seg av oss 'gamle', slik at vi kommer oss mye ut på tur og ikke blir sittende hverken i bloggland eller TV-land så mye. Det er bra det. Ut på tur, aldri sur! Å kjære Gibson, jeg gleder meg!



Flekklungeurten er i full blomst. Godt at jeg fikk tatt bilde av den nå. Fra det opphøyde bedet med nokså rufsete sjarm.



Vårblomstring pågår, på nedsiden av huset. Usynlig hvis en ikke tar turen ned dit og ser. Lettstellt hage når plen og mose blir erstattet med gangstier, av feks. skiferheller som her.


Rognspirea med sin spesielle, gyldne farge på sirlige, vakre blader. 2 år gml. busk dette. Har jo oppdaget at den setter rotskudd i alle retninger..hm. Hva har jeg gjort her? Får jeg et problem med å begrense den? Noen som vet?
Til høyre vokser en peon i rekordfart!



4 hengepiler plantet jeg et år, på rekke. Smaragd-thuja hekken var da så liten og jeg trengte å lage ly for den kraftige nordavinden. De har blitt stående og jeg liker å formklippe dem. Akkurat nå begynner løvet å sprette.


Denne vesle tusten kalles karriplante, dufter som en i det minste. Alle tre stk av den har overvintret, jeg trenger bare å stusse dem på toppene. Spent på hvor lenge jeg klarer å holde dem..trodde ikke de var stauder heller...



Snart er hun der..min skjønne. Stjernemagnolia er den første store glede. Når hun oppviser sin stjerne-dans i april-været, er det bare å nyte..være der. Godt det blir hjemmepåske, går ikke glipp av noe, jeg!


Det gjør da heller ikke min skjønne Gabrielle. Hun har parkert seg oppi blomsterkurven enn så lenge. Midt på stuegulvet. Sånn for sikkerhets-skyld.


Vesle Mio får det meste med seg, hun også. Lik sin mor sånn. Ikke er hun så liten lenger, heller.
Snart kommer Gibson på besøk... ja ja. Det går nok greit. Det pleier det. Litt trixing og mixing.



Fargene litt feil her..men her har vi akeleiefrøstjerna med årets flotte skudd. Fin høyreist staude som jeg finner små, selvsådde planter av innimellom.




Til slutt på denne lille hagevandringen nå i april, vil jeg ta med krukken med timian, som har overvintret ute, inntil veggen mot hagestuen på sørsiden. Slett ikke verst! Mmm..den dufter deilig,ikke sant? Takk for at du fulgte meg hit og velkommen igjen en annen gang!


Hage, drivhus, hund, katter, mann og kone skal kose seg sammen med påsken i år. Alltid mye kjekt å finne på. Kan jo slappe av og gjøre ingenting og..klart det. Kan jo svippe innom bloggland..sånn bittelitegrann mener jeg. Ikke alltid påskekrim'en er så fengende heller..så derfor sier jeg:

GOD PÅSKE!   ..til de som tar påskeferie fra bloggland..og alle andre jeg ikke treffer!
..og VI BLOGGES!  ..til de som vil påske-blogge litt! ;-) Klem fra Eli.