mandag 30. juni 2014

Med pasjon for peon.


Nå må jeg bare sette meg ned å oppsummere litt. I et forsøk på å lage et tema her og ikke ta med alt på en gang, så velger jeg å samle det jeg har om hagens peon-blomstring denne sommeren.

De tre første bildene er av samme sort og i dette varme sørbedet kom blomstringen godt igang før midtsommer. De er vel det en kaller halv-fyllte og er litt rufsete. Frisk rosa og masse gule støvbærere.



Jeg er fornøyd med at jeg har plantet peoner på både solrike og mindre solrike steder i hagen, for på den måten sikrer jeg meg at ikke alt blomstrer på samme tid. Det blir en ganske kort og hektisk blomstring hvis alt står å stekes i solen hele dagen!

Klematis 'president' blomstret samtidig med disse peonene og i år er begge mer riktblomstrende enn noen gang før. Det har jo vert en solrik og gunstig vår og sommer sålangt, selv om den lange tørkeperioden nå begynner å tære litt på en del planter...

'De navnløse'..jeg har ikke funnet navnet på dem.


Silkepeon 'Sarah Bernhardt'
I første halvdel av juni kunne jeg følge utviklingen på en mengde løfterike knopper av selve dronninga i hagen. 'Sarah Bernhardt' silkepeon står til høyre i samme bed. En pålitelig hagefavoritt, seintblomstrende, svært herdig og klarer seg like godt på 3 forskjellige steder.


Fyllt, rød klosterpeon
 Nede i et skyggefyllt område i hagen har de gamle klosterpeonene..eller bondepeonene som noen sier..forlengst takket for seg, ved midtsommer i år. De drysser så fort, får knapt nyte dem før det hele er over. Disse har fått stått i fred på samme sted i alle år.



Et minne er også denne lille, enkle peonen som tittet forskrekket fram for flere uker siden. Den er så ny i hagen, kjøpt på et plantesalg..uten navn..håper den kommer sterkere igjen et annet år.



Så. Endelig! Når det jeg har ventet på i flere år, en rik blomstring av favoritt-blomsten, omsider oppfyller alle mine forventninger og mere til...ja da går turene ofte til denne formidable 'bolle-festen' der ute i den solfyllte junihagen.

I 2009 ble tre små peon-planter fra et hagesenter, satt ned på 3 steder. Skjelden har jeg vert så rask med å få noe ned i handlekurven!

Så var det rett hjem å lese om Paeonia lactiflora :
..sol eller halvskygge, jorda bør ikke være for sur, tilsett litt kalk isåfall. Planteplassen må ikke være for våt, stående fuktighet kan drepe dem. Hm..

Det det ikke sto noe om, var at mordersneglene elsker de nye skuddene som kommer opp om våren. I fjor opplevde jeg at alle skuddene ble knasket tvers over...det var bittert. Men da var det regnfullt og kjølig..jeg glemte å passe på. Jeg har lært nå. :)



Jeg husket å blande inn langtidsvirkende gjødsel ved plantingen; Benmel, som regnes for å være svært gunstig, da den er rik på fosfor. Dette stimulerer jo både tilvekst og blomstring. Ren vedaske har mannen min tilført, også dette anbefales i peon-boken min : PIONER av Susanna Widlundh.

Nå er det fruktene av alle anstrengelser som skal nytes, og det føles fint å vise dem fram her og ha noe å se tilbake på siden !

Stenglene på fyllte peoner er lange og tynne og trenger sårt til oppbinding. På et bilde lenger oppe viser jeg en måte å gjøre det på. Et stativ for meiseboller som jeg fikk til jul (kjøpt på Nille, tror jeg), fungerer fint til å holde de tunge blomsterhodene oppe. Jeg festet bare en hyssing fra metall-spilene og rundt plante-stenglene.



Tid for å nyte. Tid for å høste. Tid for å dele.
På et tidspunkt skjønte jeg at noe måtte gjøres. Mange blomster på samme stengel..hjelp! Fram med de tunge hagemugger, hagevaser, pyntevannekanner og store glassboller fra Fretex.
Klippe, klippe..lage store buketter av hagens blomster og plassere dem rundtom på små hagebord...ta noen med inn og sette i små vaser, en og en.

Dele med venner! Glimrende! Perfekt ! Peoner egner seg godt som snittblomst..dette skal bli moro de neste år..



Ute i hagen står bukettene riktig lenge. Peonene har fått selskap av marikåpe, duftskjærsmin og revebjeller.



Men enda var det mer som måtte klippes av, for at de andre knoppene skulle få plass å utvikle seg. Da ble løsningen å fylle den største av sinkbaljene (arvestykke etter svigermor) med vann...og la peonene seile sin egen sjø!



Et annet sted i hagen, en del svalere og litt i skygge av en svarthyll, blomstrer den samme peon litt seinere og litt mer beskjedent. Ikke har hun visst fått så mye vedaske heller. Hun danderer seg med svarthyllens blomster-blonde-tørkle..titter mer blygt fram og strever hardt for å ikke bøye sitt tunge hode. Svarthyll-kvister kommer til unnsetning og hun finner støtte i den rødsvarte hyllen.




Kjempeverbena, matrem og ringblomster danner villfloret foran silkepeonene. Helt bakerst en kjempestor sommerfuglbusk som ikke er i blomst enda.







Det er virkelig en stor lykke å ha hage. Det er også en lykke å være glad i den, kunne pleie den og nyte den.. hver på vår måte. Så..venner, nipp langsomt til livet, ta deg tid til det..om du kan.
Takk for at du tittet innom her og vær velkommen til å legge igjen et spor..noen ord..om du vil :)

Klem fra Eli.

fredag 27. juni 2014

Trivelige og travle dager i hagen.Men først en kort kikk inn i drivhuset i dette innlegget.


Det har gått en stund siden siste innlegg, men har savnet å dele de herlige gleder og opplevelser som det gir å ha en hage til odel og eige.

Begrensningens kunst er en utfordring når bildene blir mange og meddelelsestrangen er kjempestor. Hva skal jeg begynne med?

Det kan lett bli et bilderas som forrige gang! Det tar tid. Vel. Jeg bare MÅ begrense meg litt. Jeg bare hopper i det og starter med et gløtt inn i drivhuset slik det arter seg der nå i de flotte, solrike junidager.





Er ikke denne pellis'en skjønn? Den ble tatt opp fra kjelleren i vår og såg skikkelig tufs ut da. Ante ikke hvilken sort det var heller.. Gleden og belønningen for godt stell er stor da disse fine blomster-klasene kom.


Oppunder taket gjør de automatiske taklukene sin jobb. Alle tre slår seg galant opp, som fuglevinger, men riktig langsomt..vel og merke. Temperaturen er alltid ideell her inne, men døren står gjerne og litt åpen på varme dager. Det trengs.
En dag jeg stod og stellte plantene og lukene stod på vidt gap..det var skikkelig varmt og lummert den dagen..begynnte det å tordne og et voldsomt regnvær kom. Da rakk ikke taklukene å lukke seg fort nok. Det styrtregnet inn i drivhuset. Planter, puter og pledd hadde blitt søkkvåte hvis jeg ikke hadde vert der da og skrudd ut de tre stengene fra taklukene!



Det er for det meste pelargoniaer som fyller drivhuset nå, lettstellte som de er, selv om de skal pusles og stelles med ofte, for å blomstre rikt og lenge. 3 dager i Danmark satte dem på prøve, men plasseringen på gulvet reddet dem. Der er det alltid svalest. Noen planter er overvintret i kjeller, noen kjøpt nye. Men alle er de fantastiske nå. Duft-pellisene belønner meg med den deiligste duft når jeg steller dem, og godt må det jo lukte i et drivhus, det er klart!

Gabrielle er hyppig gjest i drivhuset.

Physalis, klokkeranker, en hvitblomstrende ipomoea, sukkulenter, pletter i luften og klivia er andre planter som får stå her inne nå. Men utenfor drivhuset skjer de virkelig store tingene..det er nesten som jeg mister pusten! Været og vekstkraften der er det ikke mye å utsette på, selv om det blir mange runder med vanning, for regn har det vert lite av i det siste.

Jeg stopper her. Det er sååå kjekt å blogge..aner ikke om det er så mange der ute som kikker inn her, men jeg klarer ikke å stoppe lell! Vet det er mange venner som ikke får til å legge inn kommentar, men til alle dem og andre: Takk for du tok deg tid å følge med!

Jeg har nok delt mest hagestoff på instagram de siste ukene, det er så kjapt og greit og jeg når ut til så mange. Jeg ligger der under @trivelitravel , så følg meg gjerne!

Jeg beklager at jeg ikke har tatt meg tid til å kikke innom andres hageblogger..det tar sånn tid for dagene er så fulle av alslags hendelser! Mange føler nok det samme, vil jeg tro. Men det skal nok bedre seg, det vet jeg. Det kommer andre tider! (Ferie..... ;) )

Ha det godt til så lenge...jeg er snart tilbake!

fredag 6. juni 2014

Høydepunkter og hendelser i vår hage. Overgang fra mai til juni.


Det blir mange bilder denne gang. Ikke så rart det..så lenge siden jeg har hatt andledning til å blogge og så utrolig mye som har skjedd. I hagen og ellers.
Bildene blir gode å støtte seg til, når et lite tilbakeblikk skal utformes her på bloggen min. Jeg legger dem inn sånn noenlunde i den rekkefølgen jeg har tatt dem, så litegrann kaotisk kan det jo virke! Men sånn får det bare bli.

Skal mai oppsummeres i korte trekk, må jeg si det har vert helt fantastisk i år. Her i Stavanger.
Mye sol, varme og passe med regn. En gartner fortalte meg at mye blomstrer en måned tidligere enn det som regnes for normalt. Selv synes jeg at det stemmer og at mye blomstrer mer rikelig enn det jeg kan huske det har gjort på flere år.

Jeg starter med bilde av et nytt syrintre jeg har kjøpt. Det er en storblomstret syrin med enkle blomster. De dufter himmelsk!

Syringa vulgaris  'President Grevy'

Syringa vulgaris 'President Grevy'
Jeg plantet treet foreløbig i en stor tønne for å kunne nyte det mest mulig der vi oppholder oss mest i hagen.



Blå akeleier har alltid vert i denne hagen..dvs. over 30 år iallefall. De formerer seg og dukker opp på de underligste steder. Unge planter er lette å flytte på, men de eldre har dype røtter og vil ikke noen steder.
Plantene overrasker fra tid til annen med et kostymeskift. Det vil vi se seinere i innlegget her...!



Nå blomstrer jordbærplanten! Bærene er gode..men akk.. den sleipe arme' stormer alle barrikader for disse delikatesser. Morderne..de brune.



Eføy er gøy! Tårnet jeg har formet er nå blitt riktig grønt og tett og kulen av eføygreiner er kommet på sin plass. I sinkbøtten står en busk som jeg nylig har stiftet bekjenskap med: Stjernetopp.



En skjelden blomkarse? Nei, her kommer den første blomsten av en lav, markdekkende sort av Potentilla. Jeg husker ikke i farten hva mer den heter.



En overvintret plante som jeg ikke har navnet på. Kan noen hjelpe? Håper det er en lengelevende staude? Jeg liker den såå godt!



Akeleiefrøstjernen her er nyplantet, ble kjøpt slik den vises her, men i knopp. Trodde jeg fikk en annen farge enn på de andre jeg har..men nei. Greit nok. Etterhvert trenger ikke planten støtte, så det er bare å fjerne stengene snart.



Av alt det jeg har sådd i år, er hagepoppelrosene først ut. I slutten av mai kom de første blomstene. Det kommer mange fler. Riktig riktig mange..over hele hagen! Men det kan vente litt. Nå er det helst staudenes show en stund..

Så da går vandringen videre fra oppsiden av hagen til sørsiden av huset, der den lyseblå alpeklematisen er ferdig for i år. Men en annen klematis tar stafettpinnen. Nemlig denne storblomstrende typen: 'President' heter den. Her åpner den første blomsten seg endelig.


Like under klematisen står også peoner og akeleiefrøstjerner i knopp, siste dager i mai. Vanning og gjødsling må til i det tett peblantede sørbedet her.


Kjempekonvallen er en kjær, gammel staude i hagen og vokser på flere steder. Slett ikke kravstor denne kjempen. Lett å formere og dele med andre.


Så er vi kommet på nedsiden av huset. I bakgrunnen skimtes klematis 'Montana'. Allerede litt på hell, etter en overdådig blomstring på lekehyttetaket.
Fremst stråler nyinnkjøpte akeleier og stjerneskjerm plantet i en tønne.


Ikke alle liker denne vesle, gule valmuen like godt. Den er nokså ellevill av seg..frøsår seg helt villt og kan lett ta over i hagen. Jeg har fallt litt til ro med den..vet jeg kan styre den, flytte den, fjerne den hvis og når jeg vil.
Her nede i hagen er et woodland-område under furutrærne som den får blinke til meg med sine muntre, solfyllte blikk. Den blander seg med de andre ville vennene der. Skogfiolene, akeleiene og noen til..




Her, nederst i hagen, under furutrærne og den røde lønnen, er de siste maidagene fyllt av sol og varme. Det føles som en gave av de gode når jeg forundret oppdager at akeleiene i år har kledd seg om i rosa og lilla kostymer! Hvordan kan sånt gå an? Det er jo bare en sort av denne planten her..forstå det den som kan!




Den lyseste av dem lener seg inntil furutreet..leker den gjemsel med de gule valmuene?


Og her den lilla varianten..denne våren er da helt underlig..har aldri sett lilla akeleier i hagen før? Jeg føler meg beæret! :-)


Bak drivhuset flommer rose-storkenebb utover til alle kanter. Den krydrede duften flommer også. Når jeg rusker i planten, trekker bort de få ugressplantene som tør å ta opp kampen med denne villbassen.
Humlene surrer travle omkring blomstene, besøker også akeleiene, mangler ikke på det.

En humlevennlig hage, om jeg får si det. Og det kommer til å fortsette. Her går det nemlig slag i slag...reneste stafetten det.



Nå er det god vekst i rådhusvillvinen. Her langs østsiden, på tregjerdet vokser den. Den vakreste klatreplanten jeg vet om.



'Har man først fått denne planten i hagen, sprer den seg overalt!' Ja slikt rykte har den fått og det kan nok stemme noen ganger. Jeg lar den få pynte opp om våren et par steder i hagen, syns den er fin.



Kjempekonvallen har vert praktfull og kjempestor  her nede i hagen hvor den har stått i mange år nå. Rene urskogen!



Her venter jeg på en gul iris. Satte ned en liten rotstokk i fjor og digre blader skyter nå opp av bakken. Bakerst i bildet fyker bladene til reinfann opp..



Kjempeverbena-plantene jeg har dyrket fram fra frø, er nå plantet ut på mange steder i hagen.  De firkantede stilkene er som stive blomsterpinner..ja dette lover jo godt.



I en potte har en hvit anemone overvintret. Et par blomster kom ut de siste dager i mai.



En peon jeg trodde jeg hadde mistet, kom også med en blomst nå. En litt beskjeden en som titter fram blant alt det grønne.



En hageglad dame gav meg en liten ukjent plante som nå vokser og breier seg fint. Den er nok mest inne på bordet eller i drivhuset... Jeg er ute etter å få det latinske navnet på denne da jeg bare vet at den kalles for 'mor og barn' i Sverige. Bladene er frisk grønne med masse prikker og opp fra bladfestene vokser det mini-pladpar!
Har den et norsk navn mon tro? Er den skjelden? Jeg takker enda en gang giveren for denne planten!



Da regnet endelig kom var det skummelt tørt i bakken. Jeg priset regnet, nå fikk alt liv det de trengte mest nå.


Etter regnbygene ble kveldene stille og varme..en sommer er på vei. Lønn og alunurter blinket og lyste med både fargeglød og regndråpe-diamanter.




Klematis 'President' lot seg ikke be to ganger etter de velgjørende dråpene fra ovan. Nå inn i juni er de så fine at jeg burde sitte på en stol der ute å bare titte..og titte. ;-))
Det er mer blomster på den enn noen gang nå.




Hostaene er fine og uten å ha blitt plaget av mordersneglene. God gang i sneglejakten om våren kombinert med ideelt vær har hjulpet mye.




Ved drivhuset står de blå irisene og blomstrer nå. Når jeg sitter i drivhuset om kvelden, rasler det mot veggen..hvis det blåser litt. Planten klarer seg godt selv om drivhuset ble bygget tett ved den og tilgang på sol minket.


Pipeholurten har nå fått full størrelse på hjertebladene og danner fin bakgrunn for irisene.



Det har regnet kraftig..det har blitt juni og alt er dryppende vått, friskt og frodig i hagen. Fuglebadet er renspylt og fyllt med regnvann. Synd at ikke kjøttmeis-familien var her nå. De er flyttet ut av fuglehuset i hagen for få dager siden. Mye lyd og leven var det da. Ungene kvitret helt villt og foreldrene føk rund dem og passet på alle farer.




Etter regn kryper det fram mange med huset på ryggen. Jeg syns jo de er fine da! Disse gjør vel ikke så mye skade?




Et høydepunkt  var det da den nye dam-pumpe- og filter ankom. Endelig kunne vi sette igang å fikse dam og bekk igjen. Den gamle ville ikke mer. Min mann fiksa og styrte i vei og jeg hjalp jo til der jeg kunne.
Her renner vannet igjen, men i minste laget. Enda noen omganger med prosjektet altså. Litt finjusteringer antar jeg.



Så en lynvisitt innom drivhuset. Der inne regjerer pelargoniane. De overvintrede og de nye.
Gabrielle kommer gjerne på visitt og tar ofte hvilen sin der.






Av de overvintrede er det denne jeg liker best: Prinsesse Mary heter den.


Noen dager inn i juni: Det vokser seg til oppe i sørbedet. Ikke lenge igjen nå til peonen 'Sarah Bernard' slår til. Gullhumlen er lysende grønn oppetter det gamle epletreet.



Årets frøsådd av blodbeger venter på omplanting i enda støtte potter. Garden Living frøene skal gi mye glede utover sommer og høst.

Alcea rosea 'White'
 På OBS Plantemarket fant jeg to sorter stokkroser til en billig penge. Så er det bare å håpe at de fine bildene av dem samsvarer med produktet jeg får.

Alcea rosea 'Yellow'


En hvit og en lysegul stokkrose.


Clematis 'Diamantina'
 På jobben forelsket jeg meg i denne klematisen med doble blomster oppbundet på espalier. Den kan også stå inne, står det å lese om den. Så får jeg se hvor den passer best..



Et annet høydepunkt i tilværelsen er go-jenta mi. En flott søndagstur på Hundvåg med rene sommerværet og en utsøkt rasteplass med utsikt over flere av de idylliske by-øyene.


Et soleklart høydepunkt var da også turen til Farsund, i like flott vær og min mann som vant sin klasse i  halvmaraton. Spreke mannen! Kommer vel med de kreftene..snart venter en ny utfordring på hagefronten..relatert mot stein. Det får komme en annen gang.

Nå er det ut på kveldstur med 'den spreke'! Det er jo sommerkveld og helg!
God helg til alle som titter inn her!


Hagens 'urgamle' bondepeon