mandag 13. januar 2014

Hver hage har sin historie..her kommer vår.Kapitel 1

HAGENS HISTORIE STARTET DA FORRIGE EIGER BYGGET HUSET OG ANLA HAGEN. HELDIG FOR MIN MANN OG MEG AT BÅDE HUS OG HAGE VAR I SÅ GOD STAND, DE HADDE PLANTET TRÆR OG BUSKER SOM VAR VEL VERD Å TA VARE PÅ OG MANGE STAUDER DUKKET TROFAST OPP ÅR ETTER ÅR.

VÅR TOMT ER NOKSÅ TYPISK FOR VILLASTRØK OMKRING STAVANGER MED GANGAVSTAND TIL BÅDE SJØ OG SKOG. TERRENGET SKRÅNER LITT OG HAGEN KAN SIES Å VÆRE I TRE NIVÅER. VI OVERTOK ALTSÅ EN ROMSLIG HAGE MED VARIERT BEBLANTING OG EN STOR PLEN, OG LOT "HUMLA SUSE" I MANGE ÅR. JEG HADDE MER ENN NOK MED VÅRE TO BARN OG JOBB OG VAR IKKE BITT AV HAGEBASILLEN ENDA.

JEG ANTE INGENTING OM HVERKEN SONE-INNDELING ELLER HERDIGHET, BESKJÆRING ELLER FOKULTIVERING. DET ENESTE JEG TENKTE, VAR AT DET VAR NOE SPENNENDE OG UTFORDRENDE Å HA EN SÅPASS STOR HAGE.

DET ER NÅ 29 ÅR SIDEN VI OVERTOK, OG DE VIKTIGSTE FORANDRINGENE FRAM TIL IDAG ER EN HISTORIE JEG ØNSKER Å HA HER PÅ BLOGGEN SOM I HOVEDSAK SKAL HANDLE OM HAGELIVET.

DE FØRSTE ÅRENE BAR PREG AV EN EVIG KAMP MED MONSTERHEKKENE SOM AVGENSET TOMTEN VÅR PÅ BEGGE LANGSIDENE OG DEN ENE KORTSIDEN AV TOMTEN VÅR. BERBERIS HET MONSTERET, OG VI HATET DEN MER OG MER! DEN VAR ALTFOR HØY, ALTFOR BRED, STAKK OSS MED SINE GIFTIGE TORNER OG MÅTTE KLIPPES FLERE GANGER I ÅRET. MYE ARBEID OG IKKE SÆRLIG VAKKER HELLER.

SÅ VAR DET PLENEN..INGEN AV OSS FIKK BUKT MED MOSE, LØVETANN, GROBLAD, KLØVER OG ENGKARSEN SOM TOK HELT OVERHÅND. IKKE VISSTE JEG SÅ MYE OM SKVALDERKÅLENS HEFTIGE EVNE TIL Å BRE SEG UT HELLER. HAGEGLEDENE BESTO I Å HØSTE PRINSE-EPLER FRA DET STORE GAMLE EPLETREET OG PLUKKE RIPS FRA FIRE STORE BUSKER.

VI ARVET EN GAMMEL KOMPOST-BINGE; NOEN FJØLER HOLDT HAGEAVFALLET PÅ PLASS, OG UVITENDE SOM VI VAR, KASTET VI ALTFOR GROVE GREINER DER. DETTE SKULLE VISE SEG Å BLI BÅDE GODT OG VONDT. DET GODE VAR PIGGSVINENE SOM OVERVINTRET INNI KOMPOSTEN OG DET VONDE VAR YNGLEPLASSEN FOR MORDERSNEGLER.

HAGEN MÅTTE KLARE SEG SELV DE FØRSTE ÅR. FURUTRÆR, LØNN, EINER OG BARLIND SKAPTE EN RAMME RUNDT OSS OG VERNET MOT STERK VIND..OG DET GJORDE SELVSAGT OGSÅ BERBERISEN, DET ENESTE POSITIVE MED DEN.

EN RABATT MED HØYE, RØDE TULIPANER DANNET KLEDELIG BAKGRUNN FOR UNGENE I FINSTASEN PÅ 17.MAI OG BONDEPEONENE OVERRASKET MED JEVN OG GOD BLOMSTRING. ASTILBENE, GRAVMYRTEN OG SKOGSKJEGG BARE VAR DER, TROFAST BLOMSTRENDEE SAMMEN MED SMÅ GULE VALMUER, BLÅ OG LILLA AKELEIER OG NOEN TIL SOM JEG SIKKERT HAR GLEMT.

PLENEN BLE GOD TIL BALLSPILL OG EN DIGER TRAMPOLINE NOEN ÅR. JA, ALT HAR SIN TID.

SMITTET AV HAGEBASILLEN.
GLAD I BLOMSTER OG NATUR HAR JEG JO ALLTID VERT SÅ LANGT TILBAKE JEG KAN HUSKE, SÅ DA JEG SKULLE GÅ FRA MITT FØRSTE YRKE (grafisk formgiver) TIL NOE HELT ANNET, BLE DET EN UTDANNELSE TIL BLOMSTERDEKORATØR. DETTE FØRTE MEG INN I PLANTENES UNIVERS. PLANTELÆRE MED EN DYKTIG GARTNER SOM LÆRER ÅPNET EN NY OG SPENNENDE VERDEN. JEG KJØPTE HAGEBØKER OG BEGYNNTE Å ABBONERE PÅ BEGGE DE NORSKE HAGEBLADENE. ORKIDE-FORENINGEN MÅTTE PRØVES OG JOBB I BLOMSTERBUTIKK FIKK FARTEN I EGNE HAGEDRØMMER.

NÅ ER DET JO SÅNN AT HVIS KONA HAR FÅTT HAGEBASILLEN OG MANNEN IKKE HAR DET, SÅ KAN DET VÆRE LURT Å SMITTE HAM SÅ FORT SOM MULIG. JEG SLET LENGE MED HVORDAN JEG KUNNE FÅ HAM MED PÅ ALLE MINE IDEER, MEN ENDELIG SA HAN AT JEG FIKK LAGE EN SKISSE OVER HVORDAN JEG KUNNE TENKE MEG Å HA HAGEN.

MITT NESTE BLOGG-INNLEGG VIL VÆRE EN FORTSETTELSE PÅ DETTE, HVORDAN VI BEGGE JOBBET SAMMEN OG LAGET EN HAGE SOM ØNSKER OSS VELKOMMEN, OG SOM VI ALDRI ØNSKER Å REISE I FRA.
EN HAGE SOM ER PASSE STOR..FOR KATTENE VÅRE, FOR HAN FAR OG FOR HU MOR.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar