søndag 17. november 2013

TILBAKEBLIKK

Lurer på om noen vet navnet på denne nypebusken?
Den er ikke fra egen hage,men kunne godt tenke meg å ha tilgang på disse fine nypene!

Følgende bilder er fra egen hage, tatt for to år siden. Bli med på en liten rusletur da vel..så får du se litt hvordan det var i hagen da på seinsommeren 2011! Det er lite fristende å ta bilder fra hagen akkurat nå, derfor syns jeg det er mer passende med et lite tilbakeblikk på den lysere årstid.

Gjennom flere år nå har jeg arbeidet med å lage små stier som bukter seg gjennom hagen.
På dette bildet er de to gamle staudene Gravmyrt og Skogskjegg bevart og rester av skiferheller er lagt ned i sand og siden festet med mørtel. Lett tilgang til varmkomposten nederst i hagen .

Midt i prosessen..litt eksperimentering med potteskår. Jeg var ikke fornøyd med dette, området er siden erstattet med litt større heller og uten det blåe. Nei,Roma ble ikke bygget på en dag...




Til høyre har jeg plantet to stk. av klatrerosen Lykkefund som får klatre i gamle furustammer.

Nattlysplanten har stadig en lampe på!

Rådhusvillvinen rødmer så kledelig.

Revebjeller har frøsådd seg massevis mellom steinene og jeg har ikke hatt hjerte til å luke dem bort. Men her trengs struktur, jeg innser jo det, så til våren må de flyttes.

Enda et prosjekt. Mosaikken her ble fjernet etterhvert og et fuglebad i smijern fikk stå i midten.
Men her er det stadig en forandring på gang..



Det med roser i vår hage er litt pussig igrunnen..de har dukket opp mer og mer, trodde ikke jeg skulle få det til jeg.
Men å starte med noen sterke og enkle sorter har gitt meg troen på at det skal bli enda flere sorter etterhvert.

Jeg liker så godt en hage med litt romantisk og rufsete preg og rosanyanser kommer jeg da ikke utenom. Hvilken lykke det har vert de siste år å kunne ta inn roser fra egen hage å sette i små glassflasker o.a.!


Minst 40 år er dette området i hagen med Astilber. Den flotteste og eldste stauden. Den har aldri fått annen gjødsel enn nålene fra furutrærne som vokser over dem. Til venstre skimtes fortsettelsen av gangstien med små skiferheller.

Kattehale og Høstanemone

Jeg fikk mast meg til en gangsti her også, på dette skyggefulle området hvor bare mose og ugress trivdes. Min gode hjelper skaffet til veie skikkelige tråkkheller til dette lett skrånende terrenget, og han tok jobben med å legge dem. De ligger som trappetrinn nedover..og..vel..jeg fikk en merkelig haltende gange da stien skulle prøves! Så stien er døpt for Haltestien.

Høstanemonene frøs om vinteren,synd.

Gamle tresko med kraftig lær gjør nytten som beholdere for små planter vanligvis, men her en liten 'plantepause'.

Vindruer dyrkes i sørveggen til vårt hus. Mer til pynt enn til nytte.


Noen Astilber blant mange, mange, mange i vår hage.

Reinfann og agurkurt i en kjeksboks.



Frisk grønnfarge på denne lønnen som får lyse opp i et skyggefullt hjørne.

Elsker jo eføy som jeg har plantet flere sorter av. De stortrives fra år til år og dør aldri ut selv om noen kan fryse en del tilbake i kalde vintre. Denne får hjelp til å klatre i et stativ av pinner. Jeg klipper og former den hvert år og bruker de småbladede rankene i dekorasjoner.

Sommerfuglbusker har jeg flere sorter av og disse kunne jeg ikke vert forruten. Selv om jeg beskjærer dem kraftig ned hvert år, vokser de fint opp igjen og blomstrer rikt og lenge på årsskudd. Når blomstringen tar til seinsommer og høst, melder sommerfuglene seg: Admiral,Tistelsommerfugl og en gang kom Påfuglsommerfuglen!
Ikke uvanlig at 7-10 sommerfugler besøker busken samtidig på solfyllte dager.

Denne jordbærplanten får rosa blomster og søte, gode bær. Desverre må jeg dele bærene med sneglene...

Denne gamle Tradescantiaen (Vandrejøde), begynnte som en lite avlegger fra Madeira. Den har levd inne, i drivhuset og i hagen på sommeren i flere år. Baksiden på disse bladene har en helt utrolig vakker lillafarge og har vert en utsøkt kontrastfarge til mye annet. Nydelig til grå stein og lavendel som her.

Min gode hagehjelpende mann nyter en velfortjent kopp kaffe.

Ville markjordbær? Nei desverre. Navnet lyder: Indiske narrebær. De er dekorative, sprer seg lett med lange utløpere men smaker bare vann!






Bildene har vist noen smakebiter på seinsommer-hagen vår for to år siden. Jeg ønsket å få dem med her på den nye bloggen for å ha noe å se tilbake på seinere. Hagen er i stadig endring selv om de store tingene er kommet på plass etterhvert.

2 kommentarer:

  1. Formen på nypene (øverste bildet) ligner på rosa moyesii.
    Fine bilder fra hagen.

    SvarSlett