søndag 26. januar 2014

Hver hage har sin historie..her kommer fortsettelsen.

I MITT FØRSTE BLOGG-ÅR OG FØR DEN EGENTLIGE HAGEBLOGGINGEN TAR TIL DENNE VÅREN, VIL JEG HA PÅ PLASS RESTEN AV HISTORIEN TIL VÅR LILLE VILLA-HAGE. DET ER JO MEST FOR OSS SOM BOR HER OG JEG KAN VEL IKKE REGNE MED AT NOEN SYNS DET ER SÅ SPENNENDE LESNING. LIKEFULLT MÅ JEG HA DET MED.

FOR OSS TO SOM BOR HER, MANN OG KONE, HAR DET VERT SPENNENDE ÅR.
FØRST HADDE VI EN HAGE SOM VÅRE TO BARN KUNNE BOLTRE SEG I OG HELDIGVIS VAR DET FÅ GANGER TORNENE FRA BERBERISEN STAKK DEM. BRENN-NESLENE LÆRTE DE FORT Å UNNGÅ. PLENEN GJORDE SIN NYTTE FOR NAKNE BARNEFØTTER Å LØPE OG TURNE PÅ OG VANNSPREDEREN VANNET BÅDE DEM OG GRESSET PÅ VARME DAGER. ENGKARSEN LÅG SOM EN LYSE-LILLA DYNE OVER PLENEN I MAI, NOEN BLOMSTER FANT VEIEN INN I EN LITEN BARNEHÅND SAMMEN MED ÅRETS FØRSTE LØVETANN.

UNGENE VOKSTE TIL, DET KOM NOEN ÅR DA EN DIGER TRAMPOLINE DOMINERTE PLENEN. DA DEN FORLOT ARENAEN, VAR DET SLUTT PÅ HAGEN SOM LEKEPLASS FOR DEM OG STARTEN PÅ EN LEKEPLASS FOR FAR OG MORS HUS/HAGE-DRØMMER.

DET BLE LIKEVEL MANGE EPLEKAKER AV PRINSE-EPLENE OG LANGE REKKER AV NORGES-GLASS MED RIPS-SAFT, FØR VI TOK OPP KAMPEN MED HEKK, PLEN OG UGRESS AV VERSTE SORT.
DET BLE MANGE STUNDER VED KJØKKENVINDUET, SPEIDENDE NED I HAGEN OG BLIKKET TILBAKE TIL HAGE-BØKER OG BLAD, FOR Å GI DRØMMENE NÆRING.

HER MÅ JEG NEVNE HAGEBLADENE NORSK HAGETIDEND OG HAGEN FOR ALLE, TO BLADER SOM JEG BEGYNNTE Å ABBONERE PÅ I 2005, SOM BEGGE HAR VERT EN HELT UTROLIG KILDE TIL VEILEDNING OG INSPIRASJON I SNART 10 ÅR !

DET VAR HELT KLART MANGE ELEMENTER I HAGEN SOM KUNNE BEHOLDES, OG LIKE MYE SOM KUNNE FJERNES. DE FØRSTE DRØMMENE VAR Å BYGGE PÅ SELVE HUSET: EN HAGESTUE TIL HELÅRS-BRUK SAMT Å BYTTE UT HEKKENE MED TREGJERDER. KONFIRMASJONEN TIL SISTEMANN SKULLE VÆRE I 2001, OG FERDIGSTILLELSE AV HAGESTUEN BLE SATT TIL DENNE VÅREN. DENNE BYGGEPROSESSEN  RESULTERTE I MYE GRAVING RUNDT HUSET, DERIBLANT DET OMRÅDET SOM SIDEN SKULLE BLI PLATTINGER MED PLASS TIL SITTEGRUPPER BÅDE MOT SØR OG VEST MED MORGENSOL, MIDDAGSOL OG KVELDSOL.

MEN LITT TILBAKE TIL HAGEN SLIK DEN VAR:
VI 'ARVET ' EN DEL PLANTER FRA FORRIGE EIGERE DER FRUEN VAR RIKTIG SÅ GLAD I BLOMSTER. ETTER HENNE FANT JEG FØLGENDE PLANTER :

           TULIPANER, PINSELILJER, SNØKLOKKER, MØRK JULEROSE, BLÅ IRIS,
           LØYTNANTSHJERTE, BONDEPEONER, SKOGSKJEGG, ASTILBE,
           DUPPE, GUL LERKESPORE, SØLVARVE, STJERNESKJERM, SEDUM,
           GRAVMYRT, AKELEIER, HØSTASTERS, GRESSLØK, BLÅKLOKKE,
           FORGLEMMEGEISØSTER,
           GULE DAGLILJER, FLEKKLUNGEURT OG NOEN STILKROSER.
         
            (fem av disse er borte nå, men noen er erstattet.)

DET VAR JO IKKE SÅ VERST Å ARVE DISSE, SAMMEN MED SPIREA, EPLETRE, PÆRETRE, RIPSBUSKER, EINER, BARLIND, KJEGLEGRAN, VINTERMISPEL, JAPANSK LØNNETRE SAMT 10-12 FURUTRÆR, DA VI OVERTOK HAGEN.
(Jeg kan ha glemt noen få i denne listen, men jeg husker ikke flere.)
VI VAR OVERLYKKELIGE ALLEREDE DENGANG, MEN UVITENDE OM HVOR MYE GODT ARBEID VI OG HJELPENDE MASKIN-KREFTER SKULLE BIDRA MED OG HVOR HØYT VI SKULLE KOMME TIL Å ELSKE VÅRT HJEM; HUS MED HAGE.

2001, EN MILEPÆL.

HAGESTUEN ER FERDIG MEN HAGEN LIGNET EN BYGGEPLASS MED STEIN OG JORDMASSER OVERALT. TOMTEN VÅR SKRÅNER OG ALT LÅG TIL RETTE FOR Å BRUKE JODMASSENE FRA UTGRAVNINGEN TIL Å HEVE SKRÅNINGEN I FLUKT MED HAGESTUENS GULV. SÅ DET BEGYNNTE MED PLATTINGEN INNTIL HUSVEGGEN MOT SØR OG HAGESTUENS ØSTSIDE.
JEG TROR VI OPPMUNTRET HVERANDRE GODT OG OPPDAGET STEIN- OG JORDARBEIDETS  MANGE SIDER I DENNE PERIODEN. DEN STORE TRENDEN I DISTRIKTET MED SOLIDE, RUSTIKKE LØ-MURER I FLOTT STEIN, BREDTE OM SEG.
VI SÅG DEM BLI BYGGET OVERALT : HØYE, LAVE OG TYKKE, SMALE. HAGEBLADENE VAR FULLE AV DEM OG JEG VAR SOM BESATT : DETTE BARE MÅTTE VI PRØVE Å LAGE! VI TRENGTE EN LØMUR FOR Å HOLDE DEN NYE PLATTINGEN STABIL.
VÅR FØRSTE LØ-MUR BLE VELLYKKET,TATT I BETRAKNING AV AT VI LAGET DEN AV USORTERTE LØ-STEINER SOM VI HENTET PÅ RENNESØY. MIN GODE MANN STO FOR MEST MUSKEL-KRAFT, JEG FOR SORTERING AV STEIN OG LITT MUSKELKRAFT..

MER LØ-STEIN, MER GRUS, MER SAND OG MER JORD.

LASS PÅ LASS, LASS PÅ LASS..TUNET VAR ALLTID FYLLT AV NOE 'GRAPS'..
ENDELIG KOM LEVERINGEN MED SKIFERHELLER..DET SKULLE IKKE BLI DET SISTE. HELLENE BLE PUSLET PÅ PLASS OG DET BLE MØRTLET I MELLOMROMMENE MED GAMMEL SMØREKNIV OG GAMMEL SPISESKJE ! RUNDT EPLETREET PASSET JEG PÅ Å SPARE LITT PLASS TIL Å PUTTE NEDI EN KLATREPLANTE..HVA NÅ DET SKULLE VÆRE.
(Epletreet var forlengst begynnt å skrante..lite epler og sykdom på det.)

VÅR FØRSTE SKIFER-PLATTING BLE FLOTT OG NÅ VAR VI SPREKKFERDIGE AV STOLTHET !
DA VI SATT OG NØT FROKOSTKAFFIEN DER, DØPTE JEG STEDET FOR
"FROKOST-PLATTINGEN".

SÅ GIKK DET SLAG I SLAG.

HAGEN VÅR ER 660m2 OG SKRÅNER I TRE NIVÅER. PLATTINGEN ER DET MIDTERSTE OG TRENGTE EN STEINTRAPP TIL DET NEDERSTE NIVÅET. TUNGT ARBEID MED TUNGE STEINER...OG AKK...SÅ SMAL DEN BLE ! DETTE ARBEIDET HADDE JEG IKKE RYGG TIL OG VAR HELT AVHENGIG AV MIN MEDHJELPER HER.

Å FOR EN NED-TUR ! BOKSTAVELIG TALT! OG JEG SOM HADDE DRØMT OM EN BRED, FLOTT TRAPP MED PLASS TIL BÅDE OSS OG KRUKKER MED BLOMSTER..
HM..DET MÅTTE BARE GÅ SEG TIL...CA 1 ÅR....SÅ KOM DRØMMETRAPPEN OG MERE TIL.......
         

2 kommentarer:

 1. Interessant å lese om alt dere har gjort i hagen! Nå er tiden for å planlegge og drømme videre, men om ikke lenge kan vi være ute i hagen igjen.
  Ha en fin uke!
  PS. Det blir litt tungt å lese når du bruker bare store bokstaver. Du må ikke ta det ille opp, det er bare min personlige mening.

  SvarSlett
  Svar
  1. Overraskende og kjekt at noen orker et dypdykk i vår hagehistorie og veldig hyggelig at du syns det er ok lesning! På en måte er det en ego-tripp å repetere det som vi har hatt fokus på i hagen vår, men for meg er det viktig å ha med !

   Planlegge og drømme for hagen har jeg gjort lenge og det blir flott å få starte med haging igjen.
   Ang. store bokstaver: nei jeg tar det ikke ille opp, kan du skjønne ! ;-) Litt eksperimentering kan du si..tenkte at mobil-versjonen ble lettere å lese..bare tull. Jeg vil ta hintet og bruke små bokstaver !
   Det er kjempemye jeg vil forandre på blogg-malen egentlig, alt ble snekret så fort sammen da jeg startet å blogge i september i fjor.
   Fin uke til deg!

   Slett